Autovrij eiland Silba in Kroatië

Wandelen in de bossen, zwemmen in je blootje, de liefdestoren beklimmen, lekker eten en ontspannen

Eiland Silba in de Zadar Archipel is voor ons een nog ongekend eiland.

Half september en aangename temperaturen. Ideaal voor een paar dagen vakantie op een autovrij eiland in Kroatië.

We nemen je graag mee op onze ontdekking en delen onze beste tips voor een kort verblijf op eiland Silba, “The Island of Love and Pedestrians”!

Hoe bereik je eiland Silba vanuit Zadar?

eiland Silba kaart

Met onze rugzak vertrekken we vanuit B&B Kuca Bajlo te voet naar de stad. Een wandeling langs de zee van ongeveer een half uur.

Er zijn 2 mogelijkheden om met de boot naar het eiland te varen. De catamaran naar Olib of de ferry naar Mali Losinj. Voor een dagtrip naar het eiland zijn de uren van de boot helaas niet gunstig. We reserveren 2 nachten in een B&B.

Wij nemen de catamaran van Miatours, deze vertrekt om 11.00 uur in Zadar.  Jammer dat we niet buiten kunnen zitten. We kijken door de smalle raampjes en proberen zoveel mogelijk van de overtocht te genieten.

We varen voorbij de eilanden Ugljan, Sestrunj, Molat en Ist.

Na een tussenstop op eiland Premuda meren we om 12.45u aan op eiland Silba, iets meer dan anderhalf uur varen.

De haven van Silba en de karići

autovrij eiland Silba, karretjes

De haven van Žalić is de belangrijkste haven, dicht bij het centrum. Hier meren grote schepen, veerboten en catamarans aan.

De haven van Mul is een kleinere haven aan de andere kant van het eiland, waar particuliere motorboten en jachten aanmeren.

Wanneer we de catamaran verlaten, vallen ons meteen de vele karretjes en tractoren op. Ze staan kriskras door elkaar op de kade. Ze wachten op reizigers en goederen vanuit het vaste land.

De karretjes of karići, zoals ze op Silba worden genoemd, zijn een soort handelsmerk van het eiland.

We blijven genieten een paar minuten genieten van deze gezellige drukte. Toeristen worden opgehaald door de eigenaars van hun verblijf. Koffers worden in de karretjes geladen en de mensen springen er bovenop.

Zelf hebben we niets afgesproken met onze gastheer. We beginnen een zoektocht in de smalle straatjes, tussen de hoge muren.

Het dorp Silba

dorp Silba

In het dorp zijn vele smalle straatjes, niet geschikt voor auto’s of motorvoertuigen. We zien er ook geen fietsers.

We slenteren tussen de hoge muren. Achter deze muren bevinden zich oude huizen met gezellige binnentuinen. De muren bieden bescherming tegen de hevige zeewinden.

Op het plein heerst een gezellige drukte door de vele bars, winkeltjes en de markt.

Overnachten op eiland Silba, onze tip

smalle straatjes eiland Silba autovrij

Ons verblijf bevindt zich achter één van de hoge muren. Door een ijzeren poortje komen we op een gezellige binnenplaats. We zijn meteen onder de indruk. De kamer is klein maar proper.

De ontvangst door de gastheer is kort en zeker niet vriendelijk.

Het ontbijt de volgende morgen in de binnentuin is onze tweede tegenvaller. Dit is geen adresje om door te geven.

appartement Belvedere Silba uitzicht
Uitzicht vanop het Balkon van appartement Belvedere

Onze Duitse vrienden, Anne en Fritz, verblijven in appartement Belvedère. We gaan er even op bezoek. Het appartement is ruim met zithoek, keuken en badkamer. Het balkon heeft zicht op zee.

De gastvrouw Marija is zeer vriendelijk en spreekt goed Duits. Ze verwent ons met sardientjes en kaastaart ook al zijn we niet haar eigen gasten.

Dus dit is de place to be voor een volgend verblijf!

Uiteraard boek je niet via de grote boeking sites maar rechtstreeks via 00385 977488768 op naam van de zoon Kristjan Lopac. Heeft Marija geen kamers meer vrij dan kan je ook terecht in het appartement van Kristjan vlak aan de zee.

Zwemmen, stranden en baaien op eiland Silba

Eiland Silba kaart, baaien

Šotorišće

strandbar eiland silba

Šotorišće is het meest populaire strand van Silba. Hier nemen we de eerste middag een duikje in de zee.

De bodem is volledig bedekt met zand, wat in combinatie met zonreflectie zorgt voor een prachtige lichtgroene kleur. In september is de temperatuur van het water aangenaam.

De strandbar is de perfecte plaats voor een fris pintje of een cocktail! Wat een uitzicht!

We zijn even in de war. Zijn we nu op Curaçao of op Silba? Dit is nog mooier dan een tropisch eiland!

Pocukmarak

strand Pucukmarak eiland Silba
wandelwag op eiland Silba

Pocukmarak aan de zuidkant van het eiland is het grootste strand. Verhitte steentjes en een kristalheldere zee.

Van Pocumarak tot de volgende drie stranden van het eiland loopt een mooi aangelegde wandelweg.

Žalić, Carpusina en Tratica

Tratica strand eiland Silba

Žalić, Carpusina en Tratica zijn kiezelstranden aan de westkant op 200 m van het centrum. Deze drie stranden vormen in werkelijkheid één groot strand. Doordat de bodem rotsachtig is, zijn waterschoentjes aanbevolen. Het is even zoeken op welke plaats je veilig de zee in kan. Eenmaal in het water kan je kilometers zwemmen langsheen de kust.

De grote pijnbomen langs de rand van het strand zijn ideaal voor een hangmat. Daar nemen we de tweede dag even de tijd voor.

Wil je zwemmen tot de zon ondergaat, dan is dit het mooiste plekje.

Ugljanica

strand Ugljanica eiland Silba
hangmat Ugljanica Silba

Samen met onze vrienden ontdekken we de prachtige baai Ugljanica. Het ligt diep verscholen en is enkel via een smal pad tussen het struikgewas te bereiken.

Een klein paradijs voor ons alleen! Zalig om in je blootje te zwemmen tussen de kleine visjes en om daarna droog te worden in de zon op de warme ronde steentjes.

Ook hier vinden we twee grote bomen voor onze hangmat.

Pernastica

De baai Pernastica wordt dikwijls vernoemd als één van de mooiste zandbaaien van Kroatië. Je kan de baai enkel bereiken na een flinke wandeling van één uur door het bos.  

We zijn heel erg benieuwd, maar bewaren dit mooie plekje voor een volgend verblijf op het eiland.

Wandelen op het eiland

wandelen tussen de muren

Na het zwemmen en luieren, ruilen we onze strandslippers voor onze sportschoenen.

Tussen de stapelmuurtjes, over smalle paadjes en door het bos wandelen we naar de zuidoostkant van Silba. We gaan op zoek naar de mooie baaien.

Aan de baai Porat Sveti Ante zien we enkele mooie jachten liggen. Dit is een veilige plek voor het vrij ankeren van privéboten. Door de vele rotsen en stenen is het niet aangewezen om hier te zwemmen.

Aan de baai bevindt zich ook de kleine kapel van Sint-Antonius. We lezen dat één keer per jaar vanuit het centrum een bedevaart naar de kapel georganiseerd wordt. Omwille van de slechte staat is de kapel gesloten en kunnen we enkel de buitenkant bezichtigen.

We vervolgen onze avontuurlijke wandeling, ondertussen 3 km van het centrum, en komen aan de baai Dobre vode. Een kleine rustige baai met zandstrand aan een licht blauwgroene zee. Een echte Robinson Crusoe plaats! Een plaats voor mensen die de voorkeur geven aan kleine rustige stranden.

Nozdre is de volgende baai op nog eens 15 minuten wandelen van Dobre Vode.

Het is rond 18.30 u en het wordt stilaan donker. We kiezen ervoor om hier rechtsomkeer te maken. Nozdre staat op ons lijstje voor de volgende keer. We lezen in de folder dat dit een baai is voor mensen de ongestoord willen genieten van een heldere zee.

Tijdens de terugweg houden we even halt voor een mooie zonsondergang.

Restaurants op eiland Silba

Er zijn 8 restaurants en Konoba’s op het eiland. De kaart is vooral mediterraan met veel verse vis en schaaldieren. We hebben er zelf twee bezocht en deze kunnen we ook aanraden.

Konoba Alavija

Dit restaurant ligt aan de zee, dicht bij de haven van Žalić. We kozen een tafeltje op het balkon op de eerste verdieping. Dineren met zicht op zee!

Specialiteit van Konoba Alavija is de zwarte risotto. Wij kozen voor de risotto met gegrilde groenten, die was ook lekker.

Er is een terras vlak aan het water. Hier dronken we ’s middags een glaasje wijn.

Leggiero

De tweede avond kozen we voor restaurant Leggiero omwille van de gezellige sfeer in de ommuurde binnentuin.

Dalmatische keuken met veel vis. Op een grote gril zie je hoe de chef je verse vis grilt.

De toren van liefde, symbool van eiland Silba

vuurtoren eiland silba

De toren van liefde of Marinić-toren is het symbool van Silba en staat midden in het centrum. Een smalle zeshoekige toren van 15 meter hoog, gebouwd in 1872.

De wenteltrap aan de buitenkant leidt naar een platform met uitzicht op het eiland, de zee en de omliggende eilanden.

Er is een mooi liefdesverhaal aan verbonden. Iedereen die het eiland kent, vertelt en ervaart het in zijn eigen versie.

We beklommen de toren, genoten van het uitzicht en beleefden in gedachten onze versie van het verhaal.

“A Tower of Love with a View of 50 Shades of Blue”

Petar Marinic Silba

In de 19de eeuw werden Petar en Antonija verliefd. Petar kwam uit een arm gezin. Antonija groeide op in weelde en overvloed.

Ze waren jong, mooi en vol plannen voor een toekomst samen.

Petar werd 20 en vertrok als matroos. Voor hij aan één van zijn reizen begon, deed hij Antonija een gelofte. “Ik kom terug als een rijk man en vraag je ten huwelijk.  We zullen wonen in een mooi huis met een tuin vol planten. Ik bouw jou een toren om uit te kijken over de zee, naar het schip dat mij altijd zal terugbrengen.” Hij gaf haar een kus en nam afscheid.

Petar leerde de hardheid van de koude zeeën kennen, van Amerika tot Australië.

Antonija voelde de verpletterende golf van eenzaamheid. Ze werd het wachten beu en trouwde met een andere man.

Na twintig jaren over de wereldzeeën te hebben gevaren, keerde Petar als kapitein en rijk man terug naar zijn geboorte-eiland. Hij trok de aandacht van vele meisjes, maar zijn Antonija was niet meer van hem.

Petar was even de kluts kwijt! Opeens zag hij een jong meisje dat hem de adem benam! Domenika, had opvallend veel gelijkenis met zijn oude geliefde. Het was haar dochter!

Petar knielde voor haar neer en zei: “Antonija wachtte niet op mij, aangezien ik niet met de moeder kon trouwen, zal ik met de dochter trouwen. Ik zal wachten tot je een vrouw wordt”

Hij wachtte twintig jaar geduldig, bijna even lang als hij op de wereldzeeën had gevaren, om met Domenika te trouwen. Toen bouwde hij een prachtige villa met park, paviljoen en toren, waarmee hij zijn belofte aan de moeder nakwam. De toren werd een symbool van liefde en trouw!

Elke mooi verhaal eindigt met ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ en ze kregen samen elf kinderen.

Korte video over ons verblijf op het eiland

Pure romantiek ook in Zadar

Vanuit de ‘Toren van Liefde’ naar de zee kijken terwijl de zon ondergaat, is pure romantiek.

Eenzelfde magische ervaring die je bij zondondergang ondergaat aan ‘Groet aan de Zon’ in Zadar.  

“De mooiste zonsondergang ter wereld”, is een ander mooi verhaal, waarin Hitchcock de hoofdrol speelt!

Nog meer kriebels in de buik krijg je van de legende van Kudin most.

Tijdens de eeuwwisseling van de 18 en 19 de eeuw woonde Kude in het dorpje Golubić. Kude was een jonge man, hij was stapelverliefd op een meisje aan de andere kant van de Krupa rivier, in het dorp Žegar.

Spannend, dit wil ik verder lezen! Kudin most – De brug van Kude over de Krupa rivier

Nog meer tips over autovrij eiland Silba

Foto credits : eigen foto’s + oude foto’s van blagamisterije

Lees ook

Skywalk Biokovo in de regio Split
Eiland Lastovo, de beste tips voor een kort verblijf

Pin It on Pinterest