De stad Ogulin ligt op 2 uren rijden van Zadar en 1 uur van de hoofdstad van Kroatië, Zagreb.
In de omgeving van Ogulin ligt de berg Klek, een 4 km lange bergkam die loopt van noordwest naar zuidoost, aan de rand van het bergmassief Velika Kapela. De toppen van Klek zijn indrukwekkend, steil en rotsachtig.
Het dorp Bjelsko, waar de wandeling naar Klek begint
Onze wandeling begint in het dorp Bjelsko, vlakbij de Musulinski-beek, aan de westelijke voet van de berg. Aan het scoutslokaal parkeren we onze auto.
Terwijl we onze wandelschoenen aantrekken, maken we kennis met een 80 jarige houthakker en zijn herdershond. Hij loopt een eindje met ons mee en vertelt ondertussen zijn boeiend levensverhaal.
We worden na de wandeling uitgenodigd in het laatste huisje van het dorp.
Het wandelpad is goed gemarkeerd met rood-witte stippen. Er staan infoborden over de biodiversiteit die je tijdens de klim tegenkomt. Aan het begin van het wandelpad is een weide, waarna de beklimming door het beukenbos verder gaat.
Wie hier in de lente komt, geniet van een kleurige bloemen- en kruidenweide. In de hete zomermaanden biedt het beukenbos een aangename schaduw.
Wij maken de wandeling in de maand november en genieten er ten vollen van de late herfstkleuren.
Berghut van Klek
We lopen onder een bord met opschrift : “Welkom in het koninkrijk van de heksen van Klek”.
Er zijn hierover verschillende legendes, die ik straks graag vertel. Nu eerst de wandeling.
Na ongeveer 40 minuten boswandelen, komen we aan de berghut van Klek. Een natuurstenen huis met een slaapplaats voor 40 personen aan de voet van de hoge rots.
Vanaf de berghut loopt het wandelpad over een steil terrein. We passeren een kleine grot en komen aan het kruispunt van de 2 wandelpaden.
De top van de berg Klek (Veli Klek) op 1181 meter
We kiezen ervoor om eerst de rots van Klek te beklimmen. Een uitdaging: een steile klim via trappen, ladders en stalen kabels, langs een 200 meter hoge verticale rots.
In 1890 werd de eerste trap gebouwd door dierenarts Franjo Fink en is ondertussen meerdere malen gerenoveerd.
Na de eerste trap bereiken we een betonnen plateau dat dienst doet als helikopterlandingsplaats. De ideale plaats voor een foto van ons twee. Fotograaf van dienst is een jongen die samen met zijn mama de top wil bereiken.
Na anderhalf uur wandelen en klimmen staan we op de top van Klek, 1181 meter boven de zeespiegel. Tijd voor mandarijntjes en koekjes. Anri legt nog een extra steentje op het steenmannetje.
De vlakke top, bovenop de steile rotswanden, heeft een doorsnede van ongeveer 10 meter. Er is een prachtig uitzicht op Bjelolasica, Risnjak, de gehele regio Ogulin en het meer van Sabljaci. Op heldere dagen kan je de Alpen in Slovenië zien.
De rotsen van Klečice (mali Klek) op 1062 meter
Van Klek wandelen we verder naar de 2 rotsen van Klečice, ook wel kleine Klek (mali Klek) genoemd. De wandeling begint langs een heel smal steil bergpad door het beukenbos.
De top van Klečice is rotsachtig en ligt op 1062 meter. Via stalen kabels komen we veilig boven.
We nemen even pauze om te genieten van het weidse uitzicht op de regio Ogulin. Ongeveer 3 à 4 km in de verte zien we de rots Klek die we net hiervoor beklommen hebben.
De afdaling van Klečice naar onze startplaats gaat iets sneller. Op ongeveer ander halfuur staan we terug aan de auto.
Helaas hebben we niet de tijd om de houthakker te bezoeken.
Ben je daar zelf ooit eens in de buurt, doe dan de lieve man in het laatste huisje van Bjelsko onze groetjes.
Een stormachtig feestje voor de slapende reus van Klek
Volgens de legende is de berg Klek ontstaan na een botsing tussen de reuzen en de goden.
In vroegere tijden hielden de machtige goden al het eten en drinken voor zichzelf, wat de reuzen erg boos maakte. Eén van de reuzen, Klek, trok daarom ten strijde met Volos, een god die zoveel macht bezat dat hij met zijn magische zwaard iedereen op de wereld kon laten verstenen.
Dat lot trof ook Klek en zo ontstond uit zijn lichaam en hoofd de berg die zorgzaam waakt over het stadje Ogulin. De top van Klek stelt het hoofd van de slapende reus voor, met lang haar en baard, bestaande uit mooie bergweiden vol speelse vlinders.
Het reusachtige lichaam is uitgestrekt, neemt de hele berg in beslag, en stopt bij de rotsen van Klečice die de voeten voorstellen.
Als je goed kijkt en met veel fantasie, kan je inderdaad de vorm van een slapende reus waarnemen.
Heksen, feeën en elfen op de mystieke berg
Er is nog een legende gebaseerd op deze slapende reus die al eeuwen niet meer uit zijn slaap is ontwaakt.
Wanneer de lucht boven Ogulin donker wordt met stormwolken en de wind aanwakkert en kraakt als een zweep, weten de bewoners dat het tijd is om de luiken te sluiten: binnenkort zullen heksen, feeën en elfen neerstrijken op de berg. Ze komen van over de hele wereld met een speciale missie.
Feeën met lange blonde haren, krijsen van plezier en maken luidruchtig lawaai, heksen met grote zwarte hoeden, vliegen op bezemstelen en zingen terwijl de wind giert, elfen springen behendig van wolk naar wolk, donder en bliksem ontwijkend…
Al het luide zingen en dansen boven het hoofd van de reus heeft maar één doel: de slapende Klek wakker maken.
Als je zelf in het Ogulin gebied bent tijdens onweer, weet dan, dat het allemaal één groot feest is om Klek wakker te maken.
Wie weet, misschien lukt het ze op een dag wel!
De berg Stožac
De berg Stožac vlakbij de berg Klek, is 808 meter hoog. Het is eveneens een favoriete bestemming voor bergbeklimmers en wandelaars.
Natuurliefhebber, Mijo Stipetic, bouwde een trap met 303 treden uit beukenstammen. Via de trap sta je na een half uur klimmen boven op de top met een mooi uitzicht over de omgeving en op de berg Klek.
Net onder de top is een berghuis gebouwd. Een klein houten huis met op zolder een slaapzaal. In de schaduw van het bos staan enkele banken. Leuke plek om te picknicken.
De stad Ogulin en bezienswaardigheden
Het stadje Ogulin ligt op een sprookjesachtige plek, aan de voet van de berg Klek. De stad is gebouwd boven talloze mysterieuze grotten en doorgangen. Onder de stad stoomt de rivier Dobra, de langste ondergrondse Kroatische rivier. Ogulin telt ongeveer 15.000 inwoners, ligt in continentaal Kroatië en is goed verbonden met de snelweg naar Zagreb.
Het sprookjesachtig erfgoed zoals de reus van Klek, de heksen, de romantische Dobra rivier, het Frankopan kasteel en de typische klederdracht zijn onderdeel van het leven van de stad en het toeristisch aanbod.
Đula’s afgrond – Đulin ponor
Đulin ponor is een steile diepe kloof van 40 meter midden in de stad Ogulin. Deze geheimzinnige afgrond heeft altijd tot de verbeelding gesproken.
Volgens de legende woonde het meisje Đula, dochter van de adellijke Ivan Glušić, in Ogulin.
Ze werd als vrouw beloofd aan een oude edelman. Tijdens een van de grote veldslagen met de Turken, verscheen de jonge kapitein Milan Juraić in Ogulin. Het was liefde op het eerste zicht, maar al snel werd de liefde tussen de twee jonge mensen onderbroken door een verschrikkelijke tragedie. Milan sneuvelt in de strijd tegen het Turkse leger. Van verdriet viel Đula in de afgrond van de Dobra rivier.
Frankopan kasteel – Frankopanski kaštel
Frankopanski kaštel is in de 15de eeuw gebouwd door de aristocratische familie Frankopan. Het fort of kasteel staat in het centrum van Ogulin en vlakbij de afgrond van Đula. Het gebouw telt drie verdiepingen en heeft enkele torens.
In het gebouw is een museum met verschillende collecties.
De sprookjes van Ivana Brlić-Mažuranić
Ogulin is het geboortedorp van sprookjesschrijver Ivana Brlić-Mažuranić, een van ’s werelds belangrijkste kinderboekenschrijvers, ook wel de Kroatische versie van Hans Christian Andersen genoemd. Elk jaar in juni wordt in Ogulin het International Fairy Tale Festival gehouden.
Ivanina kuća bajke of Ivana’s sprookjeshuis is een uniek multimedia en interactief bezoekerscentrum over sprookjes en hun schrijvers.
Het is gevestigd in het oude Frankopan-kasteel en bestaat uit een permanente multimediatentoonstelling, een bibliotheek, een multifunctionele ruimte voor workshops en souvenirwinkels.
Lees meer over het toverbos, de donkere kasteelgangen, de magische spiegel, de sprookjeshoek en de geheime kamer op Ivanas’s house of fairy tales.
Alpinisme in Ogulin
De stad Ogulin is samen met de bergkam van Klek de bakermat van het Kroatische bergbeklimmen en alpinisme.
In 1838 bestudeerde de Saksische koning Friedrich August samen met de officier van Ogulin Josip Jelačić de vele kruiden die groeien op de berg Klek. Na hun kruidenwandeling ontmoetten ze in een café in Ogulin, Dr. Jochannes Frischauf, een universiteitsprofessor uit Oostenrijk, Vladimir Mažuranić, de zoon van officier Ivan Mažuranić, en Bude Budisavljević, een Kroatische schrijver.
Tijdens deze bijeenkomst kwam het idee om een bergsportvereniging op te richten. Jaren later, in 1874 werd in Zagreb de Kroatische Bergsportvereniging opgericht.
Fietsen in Ogulin
De beste manier om de omgeving van Ogulin te leren kennen is met de fiets. Bijna 100 km routes lopen langs rustige lokale wegen en door prachtige landschappen.
Liefhebbers van mountainbiken kunnen genieten van de fietspaden in de bossen.
Het meer van Sabljaci – Jezero Sabljaci
Op 3 km van Ogulin ligt het stuwmeer van Sabljaci. Omwille van zijn grootte met 170 hectare, ook wel de zee van Ogulin genoemd.
Het meer is een blauwe oase midden in een berglandschap. Het is de favoriete plaats om te picknicken, roeien, surfen, zwemmen, duiken en vissen.
De omgeving rond het meer biedt mogelijkheden om te wandelen en fietsen.
We verblijven maar 2 nachten in Ogulin. Na de stevige wandeling op de berg van Klek hebben we niet de tijd om nog een fietstocht te maken. In november wordt het ook snel donker.
We maken een autoritje rond het meer.
Overnachten en eten in Ogulin en omgeving
Er zijn verschillende accommodatie mogelijkheden in de omgeving van Ogulin. Velen zijn het ganse jaar geopend. Je hebt de keuze tussen hotels, agrotoerisme, appartementen of vakantiehuizen en er is ook een camping.
Hotel Frankopan
Wij verblijven 2 nachten in hotel Frankopan. Het hotel ligt midden in het centrum van Ogulin, naast het kasteel. Het is gebouwd in de 18de eeuw als administratieve ruimte en werd in de 19de eeuw omgebouwd tot hotel.
Er zijn 21 kamers en elke kamer is vernoemd naar de personages uit de sprookjes van Ivana Brlić-Mažuranić. Er is een taverne waar je 30 soorten pannenkoeken kan eten, een restaurant, een grote veranda, een wijnkleder en privé parking.
We worden er goed ontvangen en het personeel is heel vriendelijk. De kamers zijn net. We maken na de wandeling gebruik van de sauna.
Neem zeker oordopjes mee. Elk kwartier, ook ’s nachts luiden de kerkklokken.
Wij zijn in de maand november de enige gasten in het hotel. Dat er dan geen uitgebreid ontbijtbuffet is, begrijpen we ergens, al hadden we wel iets beter verwacht.
We eten de eerste avond in het restaurant samen met nog enkele andere gasten, allen inwoners van Ogulin. We denken en hopen vooral, dat in het toeristisch seizoen de keuken een beter aanbod heeft dan ons te beurt viel.
Restaurant Ive
Restaurant Ive is gelegen aan het meer van Sabljaci. Het restaurant heeft een uitgebreide kaart met lokale en Italiaanse specialiteiten en pizza.
Na onze wandeling, drinken we er ’s middag een tasje thee en een cappuccino. We bekijken de kaart en maken meteen een afspraak voor ’s avond. We bestellen vooraf Peka met forel en groenten.
Peka is een traditioneel Dalmatische manier om eten te bereiden. Vis of vlees worden samen met aardappelen en groeten in een gietijzeren pot gemengd. De pot gaat ongeveer 2 uren in de haard, bedekt met gloeiende kooltjes.
We zijn onder de indruk van de vriendelijke bediening door de hele familie. Het eten is heel lekker.
Het is behoorlijk druk in het restaurant, tafels zitten vol met mannen in groenbruine kledij. Het is november en jachtseizoen. Restaurant Ive is dan ook de verzamelplaats van jagers.
Ben je er al eens geweest? Laat het ons weten.
Heb je de berg Klek al eens beklommen? Of staat het nog op jouw programma bij een volgende vakantie in Kroatië?
Deel hieronder zeker je ervaring.
Wij genoten van een sportieve wandeling op een mooie novemberdag en kunnen deze plek aan iedereen aanraden.
Bronnen
Turistička zajednica Grada Ogulina
A Stormy Party for the sleeping Giant of Klek
Đulin ponor – mjesto prekrasne prirode i ljubavne tragedije